Z Hulína či Břestu do Olomouckého kraje – další možnost cestování

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Od 15. 12.2019 (1. etapa) resp. od 1. 1. 2020 (2. etapa) je železniční stanice Hulín (i žst. Břest) zapojena do Integrovaného dopravního systému Olomoucké kraje (IDSOK).

Od 15. 12. 2019 se toto zapojení týká osobních příp. spěšných vlaků Českých drah a.s. (ČD) směřujících z Hulína k Přerovu resp. přes Břest do Olomouckého kraje.

Od 1. 1. 2020 se zmíněné zapojení týká navíc i rychlíků ČD zapojených do IDSOK.

Jízdenku IDSOK si cestující může běžně zakoupit na přepážce ČD ve stanici Hulín (pokud cílové místo leží mimo železniční spojení, nahlašuje cestující výdejci čísla tarifních zón pro takovou cestu). Platnost jízdenky IDSOK je na ní vyznačena a řídí se dle Tarifu IDSOK a SPP IDSOK. (Cestujícímu nastupujícímu ve stanici Břest vydá jízdenku IDSOK průvodčí. Na jízdenku IDSOK lze jezdit samozřejmě i mezi Hulínem a Břestem).

Např. obyčejná jízdenka IDSOK (za jednotlivé občanské jízdné) z Hulína do Přerova platí od okamžiku vydání 70 min (pro tarifní zóny č. 211, 57, 51), tzn., že po dobu časové platnosti této jízdenky lze kupříkladu v zóně 51 – Přerov přestupovat na linky MHD, případně na autobusové linky příměstské zastavující na zastávkách uvnitř zóny č. 51 – Přerov.

Bližší informace o systému IDSOK (tj. např. o zapojených dopravcích, zapojených spojích, grafickém zobrazení tarifních zón v mapě a o vyhledávači spojení se zobrazením trasy a cen) lze získat na www.idsok.cz a na www.cestujok.cz.

IDOSK je dopravní systém na území Olomouckého kraje s přesahem do kraje Zlínského, Moravskoslezského, Pardubického a Jihomoravského zahrnující linky příměstské i městské dopravy a železnici. Jeho hlavním charakteristickým znakem je jednotný přestupní tarifní systém umožňující uskutečnit cestu na jeden jízdní doklad s potřebnými přestupy – a to bez ohledu na zvolený dopravní prostředek a dopravce (lze tedy přestupovat mezi vlakem, autobusem příměstským, autobusem městským případně tramvají). Výjimkou jsou pouze jízdenky za jednotlivé zlevněné jízdné (se slevou 75%), které jsou nepřestupné na linky MHD. Přestupy mezi ostatními dopravními prostředky zapojenými do IDSOK (tj. mimo dopravní prostředky na linkách MHD) jsou však i u těchto jízdenek běžně umožněny. Jízdenky za časové zlevněné jízdné se slevou 75% (tj. zlevněné týdenní, měsíční) jsou plně přestupné.