Kraj podepsal desetiletou smlouvu s Českými drahami

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Desetiletou smlouvu na zajištění regionální železniční dopravy podepsali ve středu 6. ledna zástupci Olomouckého kraje a Českých drah. Dokument upravuje provoz na celkem sedmi tratích včetně spojení Olomouc – Uničov – Šumperk, které právě prochází rekonstrukcí a elektrizací. Bude platit v období 2023 až 2032 a v kraji díky němu začne jezdit celkem 27 nových vlaků RegioPanter. Ty už se začínají vyrábět.

„Hejtmanství ročně investuje do zajištění drážní dopravy stovky miliónů korun. Naším cílem je zvýšit kvalitu cestování, k čemuž přispěje plánované pořízení nových vlakových jednotek. Lidem tak nabídneme komfortnější, ekologičtější a bezpečnější alternativu k přepravě autem,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Každý rok po dobu trvání smlouvy najezdí soupravy po Olomouckém kraji více než čtyři milióny vlakokilometrů. Nové drážní vozy budou vybaveny evropským zabezpečovacím systémem.

„Nová drážní vozidla už opravdu potřebujeme. Stávající jsou totiž na hranici technické i ekonomické životnosti,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha. Ten upřesnil, že vlaky budou nízkopodlažní, klimatizované a vybavení zařízením pro nevidomé i připojením na internet.